Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Méhészet kezdőknek hónapokra lebontva

Szia! Ha érdekel a méhészkedés, segítek néhány jó tanáccsal. 

Igyekszem hónapokra lebontva leírni a teendőket, de ez nem Szentírás ugyanis a méhészkedés nem dátumfüggő, csak részben, a természet változásait kell figyelni, és ehhez igazodni. 

Én így méhészkedek!

AUGUSZTUS

A méhészeti év kezdete, bármennyire is hihetetlen. Ebben a hónapban alapozzuk meg a következő évet. 

Napraforgó pergetés után nagyon fontos az atka írtás!!!

A Varroa Destruktor nagy százalékban ( kb 80 % ) a fiasításban tartózkodik, amennyiben van fias. Itt a felnött atka  elkezdi szívni a frissen fedett sejtben lévő álcát, majd a kikelt utódok is ide járnak táplálkozni a sérült felületre. Kb 60 óra telik el a sejt fedésétől és az atka lerakja első petéjét, amiből him utód fejlődik. Ez termékenyiti meg a testvéreket, akik már nő neműek lesznek. kb 30 óránként rak le újabb petéket az első után. Legvégül a kikelt méhecskével kibújnak a sejtből 12 nap mulva. Azért is veszélyes az atkaszívás, mert azon túl, hogy a méhecske zsirtesteit fogyasztja ( nemrég olvastam, hogy nem a hemolinfát szívja ) és legyengíti,vírusokat is terjeszt!! Védekezés nélkül állítólag 2-3 év alatt pusztul a család, és veszélyeztetjük a környékbeli méhészeteket is!

Ilyenkor a legtöbb méhész Amitráz hatóanyagú szerrel kezel, ezt többféle módon lehet bejuttatni a családhoz. Módszert és receptet nem írok, nehogy valakit  félre vezessek. 

Amit el szoktam kezdeni, az a serkentő etetés, hogy az anya sokat petézzen, hisz az e hónapban lerakott petékből alakul ki a telelő méhállomány nagy része. Hogyha szépek a mézkoszorúk, akkor aug. 20-ig hig szirupot kapnak ( 2l viz/1 kg cukor), 2-3  deci/nap vigyázva, hogy este kapják meg. Nappal tilos etetni, mert örömtáncot járnak, kutatás lesz és rablás. Én nappal is beadom, mert légfékesen etetek, befőttes üveggel, így nem látják a mennyiséget. Sokat nem szabad adni nekik, mert kiszorul az anya, nem lesz helye petézni, betárolják, vagy esetleg el sem hordják a nagy mennyiséget, ami megint kutatáshoz, rabláshoz vezet. Amennyiben kevés mézük van, lehet 1/1 arányban etetni a serkentő élelmet ( 1kg cukor/1 l viz ) szintén 2-3 decit naponta.

Augusztus 20 után kezdem el a betelelő élelem pótlását, azaz növelem a mézkoszorut. Ilyenkor sűrű ( 2kg cukor/1 liter viz ) szirupot adunk nekik. Szeptember 15 - 20 -ig érdemes feletetni, mert ha hideg idő jönn, nem tudják beérlelni a szirupot és a kései beetetés leterheli a méheket. A cukorszirupot át kell alakitani egyszerű cukrokká, amit jó, ha nem a telelő méhek végeznek, hanem az öregek is részt vesznek benne. Ki kell venni a szűzlépeket, vagy azokat a kereteket, amiben kevés fias volt, hogy ne ebbe helyezzék a téli élelmet, mert ez télen amúgy sem maradhat bent a fészekben.A kevés bábing miatt nem szigetel jól. A selejtezésre szánt kereteket is ki kell venni, vagy a szélére tenni takaró keretnek.Érdemes tehát egy pici fészekrendezést is végezni feletetés előtt.

Azt is hallottam, hogy van aki negyed kiló virágporos lepényt is ad nekik augusztusban, mert ha kevés a virágpor forrás, nem alakul ki a méhek zsirteste és gyengébbek lesznek. 

Tehát: serkentés, kezelés, hó vége felé keretrendezés.

SZEPTEMBER

Folytatjuk a téli eleség beadását.

Elérkezett a kötelező átvizsgálások ideje, amikor is a méhegészségügyi felelősök megnézik a méhállományt, hogy nincs-e betegség. A nyúlós költésrothadásra kell nagyon odafigyelni, amikor egy baktérium sporáival megfertőzi a fiasitást. A fedett sejtek behorpadnak, a méhek próbálják kiszedni a sejtből az elpusztult bábokat, ezért lyukas, kirágott sejteket is látunk, de sikertelenül, hisz a báb már nem megragadható, nyúlós állapotban fekszik a sejtben. Hogyha gyufaszálat nyomunk a sejtbe és kihúzzuk, a báb nyúlós szálat képez.A kaptárban enyv szag van.Évközben legelább három hetente le kell ellenőrizni a családokat a nyúlós költésrothadás miatt és ha bajt észlelünk jelenteni kell.

OKTÓBER

Egy hidegebb reggelen, amikor a méhek már fürtben vannak megállapitom a család erösségét, azaz hány keretet takarnak. A szélső keretekből ha szüksége elveszek. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.